Gazeta.pl > jak >  profil

Justyna Osiecka-Sułek

0 pytanie, 22 odpowiedzi

Miłość do kuchni noszę w sobie od zawsze. Szukam nowych pomysłów na tradycyjne przepisy.

Jestem ekspertem:

http://bistromama.pl Zadaj pytanie

Ostatnia aktywnoœść

  • Jeśli ma się ciągnąć to wskazałabym mozzarellę :)

    na pytanie Jaki ser jest najlepszy na pizzę?
  • Kąpiel wodna jest też często stosowana do temperowania czekolady i ubijania żółtek z cukrem do domowych kremów budyniowych.

    na pytanie Kiedy stosujecie w kuchni kąpiel wodną?
  • Nie ma czegoś takiego jak patelnia indukcyjna :) Jest kuchnia indukcyjna i przystosowane do niej garnki, Można ich używać również na innych typach kuchenek, ale nie odwrotnie. Zwykłych garnków nie używamy na kuchence indukcyjnej.

    na pytanie Czy patelnię indukcyjną mogę używać na kuchence gazowej?
  • Poniżej podaję kilka przepisów na pasty. Za jakiś czas dodam jeszcze dwie (muszę przygotować ich opis) KLASYCZNA PASTA JAJECZNA * 4 jajka * 1 łyżeczka majonezu * 1 łyżeczka ostrego chrzanu * sól gruboziarnista * pieprz świeżo zmielony Jajka wkładamy do zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na twardo (6-7 minut). Następnie hartujemy zimną wodą i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę grubszą lub całkiem drobną, w zależności od tego, jak pokrojone jajka w paście lubimy bardziej. Dodajemy majonez, chrzan, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy najlepiej ze świeżym pieczywem lub z grzankami. Idealnie do jajecznej pasty pasuje rzeżucha, roszponka, zielona sałata maślana. http://www.bistromama.pl/2013/04/pasta-jajeczna.html PASTA SARDYNKOWA Na grzanki - 2 bułki. Na ciepłe nakładamy pastę z sardynek, zrobioną z: * małej puszki dobrej jakości wędzonych sardynek w oleju * 1 ogórka kiszonego * 1 małej cebuli drobno posiekanej ok. pół szklanki drobno startego żółtego sera * 1 łyżki majonezu oczywiście * soli i pieprzu (do smaku) * sporej ilości koperku Sardynki rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. http://www.bistromama.pl/2011/07/piatkowa-kolacja-dla-odwaznych-czyli.html PASTA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM * 1 czerwona cebula * 100 g wędzonego łososia w plastrach * 200 g białego serka śmietankowego * sól, pieprz Cebulę drobno kroimy. Do blendera wkładamy wszystkie składniki (pokrojoną cebulę, łososia, serek, przyprawy) i miksujemy przez kilka sekund razem na wysokich obrotach. Podajemy z plastrem wędzonego łososia. http://www.bistromama.pl/2013/03/kanapke-prosze-pasty-do-chleba-osos-i.html PASTA Z WĘDZONĄ MAKRELĄ * 1 mała cebula * 2 małe ogórki kiszone * 1 średnia makrela bez skóry i ości (ok. 200 g) * 1 łyżka majonezu * 2 łyżka musztardy * sól, pieprz Cebulę i ogórki kroimy na większe kawałki i miksujemy przez kilka sekund na wysokich obrotach. Dodajemy dokładnie obraną z ości makrelę, majonez i musztardę. Miksujemy na średnich obrotach, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. http://www.bistromama.pl/2013/03/kanapke-prosze-pasty-do-chleba-osos-i.html

    na pytanie Jakie są wasze ulubione pasty domowej roboty?
  • Do zrobienie domowej nutelli potrzebujemy: *200 g orzechów laskowych obranych z łupinek *1 puszkę mleka skondensowanego słodzonego * 200 g czekolady (najlepiej pól na pół mlecznej i gorzkiej) * 2-3 łyżki płynnego miodu Rozgrzewamy patelnię i prażymy na niej orzechy. Kiedy wystygną, przesypujemy je na papierowy ręcznik i pozbawiamy łusek. Orzechu miksujemy blenderem na mączkę. Mleko, miód i czekoladę roztapiamy na bardzo wolnym ogniu lub w kąpieli wodnej, dodajemy zmiksowane orzechy i przekładamy masę do słoiczków. Odstawiamy do wystygnięcia.

    na pytanie Jak zrobić w domu nutellę?
  • Jeśli tort ma być rześki w smaku, można nasączyć wodą z dodatkiem soku z cytryny i odrobiną cukru. Jeśli tort będą jadły osoby dorosłe, blaty biszkoptu można nasączyć również alkoholem.

    na pytanie Czym nasączyć biszkopt do tortu?
  • Właściwym alkoholem jest amaretto.

    na pytanie Jaki alkohol można dodać do tiramisu?
  • Od kiedy odkryłam domowe lody na bazie mleka skondensowanego i śmietany kremówki, przestałam sięgać po inne przepisy. Zmieniam tylko dodatki (zmiksowane owoce, czekolada, kakao, kawa). Jedynym warunkiem, żeby lody były naprawdę dobre, jest ubicie zarówno mleka skondensowanego, jak i śmietanki na puszystą pianę. Wersja z dodatkiem kawy: 400 g mleka skondensowanego niesłodzonego 300 g śmietany kremówki (36 %) 3-4 łyżki cukru pudru 4-5 łyżek mocnego naparu z kawy ( u mnie 3 czubate łyżeczki zaparzone 100 ml wrzątku) Mleko skondensowane przelewamy do miski i ubijamy mikserem, aż uzyskamy puszystą pianę. W osobnej misce ubijamy kremówkę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Pianę z mleka skondensowanego i ubitą śmietanę łączymy, dodajemy 3-4 łyżki naparu z kawy. delikatnie mieszając szpatułką. Dodajemy 3-4 łyżki naparu z kawy. Masę przekładamy do plastikowego pojemnika i na całą powierzchnię cienką strużką wylewamy pozostałą część naparu. Możemy lekko przemieszać łyżką. Wstawiamy do zamrażarki na kilkanaście godzin. Przed podaniem pojemnik wyciągamy i odstawiamy na 15-20 minut. zdjęcia można zobaczyć tutaj

    na pytanie Jaki przepis na lody domowej roboty?
  • Bezy to zaledwie dwa lub trzy składniki, ale to czy będą udane zależy od kilku czynników: dobrego ubicia piany, niemałej ilości cukru i prawidłowego "suszenia". Podaję mój sprawdzony przepis, mam nadzieję, że będzie pomocny. 3 białka 1,5 szklanki drobnego cukru szczypta soli Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni. Ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, na koniec wsypujemy cukier i miksujemy ok. 5 minut na na najwyższych obrotach. Nakładamy łyżką na wyścieloną papierem do pieczenia blaszkę i wkładamy do piekarnika, obniżając jednocześnie temperaturę do 120 stopni. Pieczemy ok. 45 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezy w środku jeszcze przez godzinę.

    na pytanie Jak zrobić bezy?
  • Polecam placki ziemniaczane z kurkami: http://www.bistromama.pl/2012/08/kurki-na-wybiegu.html zupę krem z kurek: http://www.bistromama.pl/2012/10/zupa-krem-z-kurek-z-tymiankiem-i-salami.html Lub tartę z kurkami: http://www.bistromama.pl/2013/07/tarta-z-kurkami-i-musem-morelowym.html http://www.bistromama.pl/2011/08/tarta-z-kurkami-i-gorgonzola.html

    na pytanie Jakie dania można przygotować z kurek?

Na wasze pytania odpowiadają

  • adwokat Iwo Klisz

    Jestem adwokatem i specjalizuję się w prawie gospodarczym, prawie spadkowym, prawie pracy oraz zajmuję się zagadnieniami związanymi z umowami cywilnoprawnymi i kontraktami handlowymi

  • Iza Kulińska

    autorka bloga "SmacznaPyza" a poza gotowaniem i pieczeniem interesuje się grzybami

  • Aleksander Szulc

    Od 2007 roku jestem profesjonalnie związany z nowymi mediami w ogóle, a z mediami społecznościowymi w szczególe. Wiem na ich temat wiele, ale codziennie uczę się czegoś nowego.

  • Maria Anna Brzegowy

    Specjalistka ds. żywienia człowieka, autorka bloga mbrzegowy (Pozytywne żywienie). Od niedawna w najważniejszej życiowej roli - roli Mamy. Kocha gotować, pisać i buszować po sklepach

  • Anna Wydrych

    Autorka bloga PamietnikMamy.pl specjalizująca się w prawie pracy i ochronie kobiet w ciąży. Absolwentka UJ na wydziale Prawa i Administracji.

  • Iwona Chłopek

    Doradca podatkowy.Prowadzę Blog "Zrozumieć biznes podatkowy". Moja wiedza została doceniona przez Dziennik Gazety Prawnej, Radio PIN, Linię Otwocką, Kulturę Pogrzebu oraz Fundację Kobiety Nauki.

  • Marek Grądzki

    Jestem serowarem rodzinnym, produkuję sery z mleka koziego i krowiego, świeże i dojrzewające. prowadzę bloga kulinarnego www.ziemianinwkuchni.blox.pl na face znajdziecie mnie pod sery grądzkie

  • Agnieszka Fulińska

    Z wykształcenia archeolog-historyk sztuki i filolog; z zamiłowania podróżniczka, pasjonatka starożytności, epoki napoleońskiej i opery; z konieczności tłumaczka literatury. Zwiedzam samochodem Europę.

  • Monika Czaplicka

    autorka książki: "Zarządzanie kryzysem w social mediach"

  • Krzysztof Lis

    Z wykształcenia mgr inż. mechanik specjalności energetyka cieplna. Autor bloga DrewnoZamiastBenzyny.pl .