Gazeta.pl > jak >  profil

Iza Kulińska

0 pytanie, 89 odpowiedzi

autorka bloga "SmacznaPyza" a poza gotowaniem i pieczeniem interesuje się grzybami

Jestem ekspertem:

http://smacznapyza.blogspot.com/ Zadaj pytanie

Ostatnia aktywnoœść

  • Najczęściej pęczak podaję jako dodatek skrobiowy do potraw mięsnych albo warzywnych. Gotuję go po prostu w wodzie jak inne kasze aż ją wchłonie. Można zrobić z pęczaku coś podobnego do risotto, dodawać do sałatek, do zup zamiast ziemniaków czy makaronu

    na pytanie Kasza pęczak - jak ją podajecie?
  • najwidoczniej poskładały jajeczka i wylęga się nowe pokolenie... trzeba powyrzucać także herbaty, orzechy, słodkości a to co zostało pozamykać w szklanych, zakręcanych szczelnie słoikach i przeglądać ponownie co kilka dni. Wnętrza szafek pomyć wodą z detergentem a kiedy wyschną przetrzeć szmatką zwilżoną octem. Można porozkładać w szafkach liście laurowe - mole ich nie lubią. Warto nawet zrobić generalne porządki ze zdejmowaniem i odsuwaniem wszystkich sprzętów bo mole lubią gnieździć się właśnie za meblami przyczepiając gniazda do ich pleców. W drogeriach można kupić specjalne pułapki na mole spożywcze - takie paski z lepem, które mocuje się na ściankach wewnątrz szafek i do boków. Niestety, walka z tymi owadami jest mozolna i wymaga po prostu cierpliwości oraz systematycznego sprzątania i przeglądania produktów.

    na pytanie Jak pozbyć się moli kuchennych?
  • można, np. w Caffee Rene w Reszowie

    na pytanie Czy w Polsce w dobrych restauracjach można zjeść rekina?
  • ja przesmażam najpierw na odrobinie masła posiekaną szalotkę, wrzucam oczyszczony szpinak, doprawiam roztartym czosnkiem, odrobiną gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. Można na koniec dodać trochę śmietanki albo sera jeśli ktoś lubi.

    na pytanie Czym doprawić szpinak?
  • Jak najbardziej można - zwykle zamrażam takie mocno dojrzałe banany jeśli wiem, że nie zdążymy ich zjeść a nie chcę żeby się zepsuły. Obieram ze skórki, kroję na mniejsze kawałki i wkładam porcjami do torebek foliowych. Potem zużywam do koktajli owocowych, sorbetów czy ciast. Do koktajli czy deserów mrożonych nie trzeba ich nawet rozmrażać tylko wrzucam twarde kawałki do blendera, dodaje inne owoce albo wlewam maślankę i miksuję

    na pytanie Jak zamrażać banany?
  • jak najbardziej

    na pytanie Czy można dodać stewię do galaretki zamiast cukru?
  • nie płuczę pęczaku a poza tym nie gotuję go w dużej ilości wody bo musiałaby ją odlać razem z większością smaku kaszy - na jedną część pęczaku dodaję jakieś 2-2,5 części gorącego płynu - gotuję pod przykryciem na małym ogniu aż wchłonie wszystko i zmięknie

    na pytanie Jak długo gotować pęczak?
  • winem można zalać owoce na sałatkę, można z niego zrobić galaretkę, dodawać do pieczonych i duszonych mięs, ryb, sosów.....

    na pytanie Do czego stosować wino w kuchni?
  • opisane objawy oznaczają, że powinnaś zgłosić się do lekarza ginekologa żeby Cię przebadał - nad takimi niepokojącymi objawami nie ma co gdybać na forum :) Nie zamartwiaj się tylko umów jak najszybciej na wizytę

    na pytanie 3 DNI PO OKRESIE PLAMIENIE CO TO OZNACZA.
  • kolor mięsa pstrąga zależy od tego czym się ryby żywią - albo w środowisku naturalnym albo w hodowli

    na pytanie Czy pstrąg z różowym mięsem to jakaś krzyżówka z łososiem?

Na wasze pytania odpowiadają

  • adwokat Iwo Klisz

    Jestem adwokatem i specjalizuję się w prawie gospodarczym, prawie spadkowym, prawie pracy oraz zajmuję się zagadnieniami związanymi z umowami cywilnoprawnymi i kontraktami handlowymi

  • Iza Kulińska

    autorka bloga "SmacznaPyza" a poza gotowaniem i pieczeniem interesuje się grzybami

  • Aleksander Szulc

    Od 2007 roku jestem profesjonalnie związany z nowymi mediami w ogóle, a z mediami społecznościowymi w szczególe. Wiem na ich temat wiele, ale codziennie uczę się czegoś nowego.

  • Maria Anna Brzegowy

    Specjalistka ds. żywienia człowieka, autorka bloga mbrzegowy (Pozytywne żywienie). Od niedawna w najważniejszej życiowej roli - roli Mamy. Kocha gotować, pisać i buszować po sklepach

  • Anna Wydrych

    Autorka bloga PamietnikMamy.pl specjalizująca się w prawie pracy i ochronie kobiet w ciąży. Absolwentka UJ na wydziale Prawa i Administracji.

  • Iwona Chłopek

    Doradca podatkowy.Prowadzę Blog "Zrozumieć biznes podatkowy". Moja wiedza została doceniona przez Dziennik Gazety Prawnej, Radio PIN, Linię Otwocką, Kulturę Pogrzebu oraz Fundację Kobiety Nauki.

  • Marek Grądzki

    Jestem serowarem rodzinnym, produkuję sery z mleka koziego i krowiego, świeże i dojrzewające. prowadzę bloga kulinarnego www.ziemianinwkuchni.blox.pl na face znajdziecie mnie pod sery grądzkie

  • Agnieszka Fulińska

    Z wykształcenia archeolog-historyk sztuki i filolog; z zamiłowania podróżniczka, pasjonatka starożytności, epoki napoleońskiej i opery; z konieczności tłumaczka literatury. Zwiedzam samochodem Europę.

  • Monika Czaplicka

    autorka książki: "Zarządzanie kryzysem w social mediach"

  • Krzysztof Lis

    Z wykształcenia mgr inż. mechanik specjalności energetyka cieplna. Autor bloga DrewnoZamiastBenzyny.pl .