Gazeta.pl > jak >  profil

Kacper Woźniak

0 pytanie, 21 odpowiedzi

Od 3 lat związany z Klubem 6 win. Sommelier z certyfikatem Court of Master of Sommelier oraz z doświadczeniem zdobytym w najlepszych restauracjach.

Jestem ekspertem:

www.6win.pl Zadaj pytanie

Ostatnia aktywnoœść

  • Wesele, to zazwyczaj bardzo piękne wydarzenie z rozbudowanym menu oraz dużą ilością gości, którzy mogą stanowić zróżnicowane grupy społeczne i przyzwyczajenia. Wychodzenia z założenia, że dobieramy wino do konkretnego menu moim zdaniem jest błędne. Nigdy nie uda nam się dobrać wina w taki sposób, aby idealnie pasowało do wszystkich potraw z bogatego menu. Najlepszym rozwiązaniem wydaje się dobór wina w sposób, aby nie były to wina trudne, tylko dość delikatne w spożywaniu o neutralnym charakterze. Na toast proponowałbym jakościowe wino musujące (warto zwrócić uwagę restauratorom, organizatorom, na temperaturę podawania tego rodzaju alkoholu oraz czas kiedy wino ma być otwarte i polane). Do obiadu weselnego właściwe wydaje się, aby goście mieli do wyboru zarówno wino białe jak również czerwone. Założenie 0,5 l na głowę, gdy nie ma innego mocniejszego alkoholu jest założeniem wystarczającym. Wina różowe, deserowe, wzmacniane pozostawiam do indywidualnego podejścia organizatorów.

    na pytanie Jakie i ile wina na wesele?
  • Połączenie wina z serem należy do klasycznych połączeń jakie występują w restauracjach. Na Wyspach Brytyjskich przyjęło się, że do deski serów podawane jest zazwyczaj portugalskie wino wzmacniane Porto (bez względu na styl). Oczywiście jest to nacechowane historycznymi przyzwyczajeniami Brytyjczyków, gdyż nie do każdego sera Porto jest najlepszym kompanem. Aby dobrać deskę serów do wina, przede wszystkim musimy wiedzieć jakie wino będzie serwowane. Dla serów kozich, które mają najwyższą kwasowość dobrym towarzyszem będzie francuskie Sancerre, czy Pouilly Fume ze szczepu sauvignon blanc. Dla niebieskich serów pleśniowych o mocnym słonym charakterze i intensywnych ostrych aromatach odpowiednie wydawać może się wspomniane np. rocznikowe Porto lub autralisjkie shiraz z Barossa Valley.

    na pytanie Jak przygotować deskę serów, żeby pasowała do wina?
  • Elementy wpływające na długość przechowywania otwartej wcześniej butelki wina są następujące: ilość wina, która pozostała w butelce, styl i charakter wina. Gdy w butelce pozostało nam mniej niż połowa wina i w dodatku jest to wino z półki do codziennego spożywania, to jego żywotność jest bardzo znikoma. Takie wino powinno być skonsumowane w ciągu najbliższych 24 h, co i tak może być zdecydowanie za długo (oczywiście jeśli chcemy spożywać wino na takim samym bądź bardzo zbliżonym poziomie jak przed otwarciem butelki). Natomiast jeśli w butelce wciąż pozostaje więcej niż połowa oraz wino jest z co najmniej średniej półki (niekoniecznie cenowej, lecz jakościowej) i jest przechowywane w dobrych warunkach (stosunkowo niska temperatura oraz ograniczony dostęp tlenu, najlepiej korek gumowy z odessanym wcześniej powietrzem przy pomocy pompki próżniowej), to takie wino w zależności od stylu może utrzymać swoje walory smakowe przez kilka (ale nie kilkanaście) kolejnych dni. Przechowywanie w lodówce z reguły nie jest najlepszym miejscem do przetrzymywania, zwłaszcza otwartego wcześniej wina. Duża ilość intensywnych aromatów pochodzenia spożywczego może wpłynąć na zmiany aromatów, które prezentowane są przez wino. Dlatego lepszym miejscem okazać może się zacieniona szafka z optymalną temperaturą niż chłodna lodówka z dużą ilością kiełbasy żywieckiej.

    na pytanie Jak długo i w jakich warunkach (lodówka?) można przechowywać wino po otwarciu?
  • Moda na produkty Bio/Organic dotknęła również producentów wina. Producentów win ekologicznych jest coraz więcej. Niemieccy oraz austriaccy winiarze upodobali sobie szczególnie ten rodzaj produkcji. Podczas jednych z największych targów winiarskich ProWein, które odbywają się co roku w Duesseldorfie, jest specjalna sekcja gdzie prezentowane są tylko wina ekologiczne. Jest to temat na zdecydowanie dłuższą pogawędkę, ale generalizując, producenci win ekologicznych starają się podczas produkcji swoich win (zarówno w winnicy jak i później w przetwórni) używać jak najmniej komponentów chemicznych, które umożliwiałyby kontrolę wzrostową winorośli, jak również późniejszą winifikację zebranych winogron.

    na pytanie Wina ekologiczne, czyli jakie?
  • Różnorodność etykiet w świecie winiarskim jest bardzo duża. Od bardzo prostych klasycznych zawierających zdjęcie bądź szkic miejsca produkcji, po bardzo wyszukane grafiki, kształty, czy nawet użyte materiały. Warto wspomnieć o etykietach słynnego Chateau Mouton Rotschild, które dedykowane/projektowane są co roku przez inną znaną osobę (np. Pablo Picasso 1973, czy Andy Warhol 1975). Zazwyczaj etykiety win tradycyjnych/klasycznych są dość stonowane, natomiast wina ekonomiczne, zwłaszcza z Nowego Świata mogą mieć bardzo kolorowe, ekscentryczne i często dość kontrowersyjne etykiety.

    na pytanie Jakie są najbardziej oryginalne etykiety, jakie widzieliście?
  • Terminologia używane przez nazwijmy, to profesjonalistów, którzy debatują podczas oceniania, degustacji win, mogą być niezrozumiałe dla osób, które na co dzień nie specjalnie się na tym skupiają. Stwierdzenie "pełne wino" określa wagę i strukturę wina. Zazwyczaj podczas degustacji staram się to tłumaczyć na podstawie porównania szklanki wody i szklanki śmietany. Woda jest delikatna i ma łagodną strukturę i małą wagę. Po przełknięciu nie pozostawia uczucia ciężkości. Natomiast struktura śmietany, zwłaszcza o wysokiej zawartości tłuszczu, jest pełna i rozbudowana. Jeden łyk sprawia uczucie pełności i długo pozostaje w ustach. Jeśli chodzi o wina, możemy porównać to na podstawie młodego delikatnego pinot noir z Doliny Loary, które będzie bardzo łagodne, o niskiej wadze oraz tęgie Barolo, które charakteryzować się będzie rozbudowaną strukturą mocną taniną i dużą wagą.

    na pytanie Co to znaczy "pełne wino"?
  • Niestety wciąż jest problem z dostępnością polskich win na rynku otwartym, ale rzeczywiście rynek polskiego wina wciąż się rozwija. W celu poznania charakterystyki polskiego wina i winnic, gdzie jest produkowane (i gdzie ewentualnie można je bezpośrednio nabyć) odsyłam do strony, na której można znaleźć trochę informacji na ten temat. www.naszewinnice.pl

    na pytanie Jakie są najlepsze polskie wina?
  • Podczas degustacji, oceny, bądź egzaminu gdzie trzeba określić dany typ wina, kolor ma bardzo duże znaczenie. Młode, lekkie białe wino będzie miało jasny, niemalże wodnisty kolor z zielonymi refleksami. Natomiast dojrzewające białe wino, które spędziło jakiś czas w beczce będzie miało dość głęboki słomkowy kolor z bursztynowymi refleksami. Wino białe ze starych roczników w związku z procesem utleniania również będzie miało zdecydowanie głębszy kolor. Wina deserowe produkowane metodą "szlachetnej pleśni" także będą charakteryzować się głębokim złotym, a nawet w zależności od stylu i rocznika bursztynowym kolorem. Wina czerwone młode, delikatne, bądź produkowane z winogron o cienkich skórkach, będą wyróżniać się bladym czerwonym kolorem z lekko wodnistymi krawędziami. Wina czerwone, pełne, które spędziły dłuższy okres czasu w butelce, będą miały mocno rubinowy kolor w centrum kieliszka, jednak krawędzie będą zdecydowanie bledsze z lekko pomarańczowym kolorem. Oczywiście wskazań do określenia danego wina na podstawie koloru jest zdecydowanie więcej.

    na pytanie Czy można rozpoznać typ wina po kolorze?
  • Określenia reserva, gran reserva, to terminy, które prawne podłoże mają jedynie w Hiszpanii. Są to wyrazy określające długość dojrzewania wina w beczkach i butelkach zanim wino pojawi się na rynku gotowe do sprzedaży. Jest to dość skomplikowany system, który w skrócie można przedstawić w następujący sposób: "Joven" młode wino, które nie dojrzewało w beczkach; "Roble" wina dojrzewające w beczkach, ale krótszy okres niż Crianza; "Crianza" - 2 lata dojrzewania (6 miesięcy w beczkach nie większych niż 330 l (niektóre regiony z Riojy i Nawarry wymagają 12 miesięcy w beczkach), pozostały okres w butelkach) wina czerwone; 1,5 roku dojrzewania (6 miesięcy w beczkach nie większych niż 330 l pozostały okres w butelkach) wina białe i różowe; "Reserva" - 3 lata dojrzewania (12 miesięcy w beczkach nie większych niż 330 l, pozostały okres w butelkach) wina czerwone; 2 lata dojrzewania (6 miesięcy w beczkach nie większych niż 330 l pozostały okres w butelkach) wina białe i różowe. "Gran Reserva" 5 lat dojrzewania (18 miesięcy w beczkach nie większych niż 330 l, pozostały okres w butelkach) wina czerwone; 4 lata dojrzewania (6 miesięcy w beczkach nie większych niż 330 l pozostały okres w butelkach) wina białe i różowe. Istnieją również inne określenia w nomenklaturze winiarzy hiszpańskich jednak przedstawione powyżej stanowią trzon nazewnictwa zgodnego z prawem winiarskim Hiszpanii. W innych krajach występują zbliżone nazwy: w Chile, Argentynie, jednak zazwyczaj są to jedynie zabiegi marketingowe podnoszące status danego wina, bądź całej linii. We Włoszech np. występuje termin riserva, które ma swoje podłoże prawne i również świadczy o długości dojrzewania w dębowych beczkach i innych wymogach przy produkcji wina z tym znacznikiem.

    na pytanie Co oznacza określenie "reserva" i "gran reserva"?
  • Nie ma złotego środka na wskazanie kraju, z którego warto wybierać wina w porównaniu do innego. Dla osób szukających nowych smaków polecam wina z krajów, które nie są najwyżej w rankingach jeśli chodzi o produkcję wina np. Nowa Zelandia, czy Urugwaj. Dla konserwatystów warte polecenia wydają się kraje o ustabilizowanej renomie tj. Francja, Hiszpania, Włochy, Niemcy czy Portugalia. Poza wymienionymi jest jeszcze długa lista krajów, które produkują interesujące wina. Przy wyborze wina na podstawie kraju trzeba pamiętać, że wino np. z Francji może być wyjątkowe, ale zdarzyć się może również wino bardzo liche.

    na pytanie Czy kierowanie się wyborem kraju przy wyborze dobrego wina to dobry pomysł?

Na wasze pytania odpowiadają

  • adwokat Iwo Klisz

    Jestem adwokatem i specjalizuję się w prawie gospodarczym, prawie spadkowym, prawie pracy oraz zajmuję się zagadnieniami związanymi z umowami cywilnoprawnymi i kontraktami handlowymi

  • Iza Kulińska

    autorka bloga "SmacznaPyza" a poza gotowaniem i pieczeniem interesuje się grzybami

  • Aleksander Szulc

    Od 2007 roku jestem profesjonalnie związany z nowymi mediami w ogóle, a z mediami społecznościowymi w szczególe. Wiem na ich temat wiele, ale codziennie uczę się czegoś nowego.

  • Maria Anna Brzegowy

    Specjalistka ds. żywienia człowieka, autorka bloga mbrzegowy (Pozytywne żywienie). Od niedawna w najważniejszej życiowej roli - roli Mamy. Kocha gotować, pisać i buszować po sklepach

  • Anna Wydrych

    Autorka bloga PamietnikMamy.pl specjalizująca się w prawie pracy i ochronie kobiet w ciąży. Absolwentka UJ na wydziale Prawa i Administracji.

  • Iwona Chłopek

    Doradca podatkowy.Prowadzę Blog "Zrozumieć biznes podatkowy". Moja wiedza została doceniona przez Dziennik Gazety Prawnej, Radio PIN, Linię Otwocką, Kulturę Pogrzebu oraz Fundację Kobiety Nauki.

  • Marek Grądzki

    Jestem serowarem rodzinnym, produkuję sery z mleka koziego i krowiego, świeże i dojrzewające. prowadzę bloga kulinarnego www.ziemianinwkuchni.blox.pl na face znajdziecie mnie pod sery grądzkie

  • Agnieszka Fulińska

    Z wykształcenia archeolog-historyk sztuki i filolog; z zamiłowania podróżniczka, pasjonatka starożytności, epoki napoleońskiej i opery; z konieczności tłumaczka literatury. Zwiedzam samochodem Europę.

  • Monika Czaplicka

    autorka książki: "Zarządzanie kryzysem w social mediach"

  • Krzysztof Lis

    Z wykształcenia mgr inż. mechanik specjalności energetyka cieplna. Autor bloga DrewnoZamiastBenzyny.pl .