Gazeta.pl > jak >  profil

Olga Płaza

0 pytanie, 42 odpowiedzi

W pracy maniaczka social media, w domu tajfun gotowania. Robię 15 rzeczy naraz i nie cierpię się nudzić. Autorka bloga tequilagotuje.com

Jestem ekspertem:

tequilagotuje.com Zadaj pytanie

Ostatnia aktywnoœść

  • To zależy, jakie inne dodatki mają pojawić się na pizzy - ja najczęściej używam mozzarelli, sera z niebieską pleśnią, sera koziego, cheddara albo parmezanu

    na pytanie Jaki ser jest najlepszy na pizzę?
  • To zależy od przekonań osoby, która przechodzi na dietę wegańska, ale zwykle te osoby starają się nie tylko nie jeść produktów pochodzenia zwierzęcego, ale także nie nosić ubrań wytworzonych ze skór i futer. Pozostają więc wszelkie produkty wytworzone z tzw. ekoskóry i materiałów typu bawełna, filc, itd.

    na pytanie Czy weganki i weganie nosza obuwie i torebki ze skory? A jesli nie, to w jakiej firmie sie zaopatruja?
  • Czosnkiem, cebulą, serem z niebieską pleśnią, śmietanką kremówką, pieprzem białym, gałką muszkatołową albo sosem sojowym :)

    na pytanie Czym doprawić szpinak?
  • Zdecydowanie chinkali, czyli pierożki z mięsnym nadzieniem, chaczapuri, adżika (pasta), dolma, czyli nadziewane liście winorośli i bakłażany z pastą z orzechów i granatem :)

    na pytanie Czego warto spróbować w Gruzji?
  • Ja stosuję kilka prostych tricków 1. Ubijam bezę wyłącznie w metalowej misce - do plastikowych misek kleją się cząsteczki tłuszczu, nawet umycie nie usunie wszystkich. Białka nie lubią tłuszczu i gorzej się ubijają 2. Na każde duże jajko (białko) przeznaczam 1/3 szklanki cukru. Beza to nie jest danie zdrowe ani dietetyczne danie, a cukier spowoduje, że będzie krucha z zewnątrz i ciągnąca w środku. 3. Cukier dosypuję (oczywiście partiami, co kilka sekund) ok. 20 sekund po rozpoczęciu ubijania. Nie na koniec. Nie ubijam samych białek. Cały proces ubijania trwa dłużej, ale beza jest bardziej aksamitna 4. Nie używam termoobiegu do pieczenia 5. Piekę 10 minut w 150 stopniach i około 1,5 godziny suszę w 120.

    na pytanie Jak zrobić bezy?
  • Oczywiście, że jest patelnia indukcyjna. Patelnie zwykle nie działają na indukcji. Za to patelnie działające na kuchenkach indukcyjnych, bez problemu działają na kuchenkach gazowych :)

    na pytanie Czy patelnię indukcyjną mogę używać na kuchence gazowej?
  • Mam indukcję, ale gaz kocham ponad wszystko ;)I lepiej gotuje mi się na kuchence gazowej, ale w moim bloku gazu nie ma, więc musi być indukcja. Jednak nie da się ukryć, że gotowanie na indukcji jest wygodne, mniej się brudzi i nie ma problemu z czyszczeniem palników. Więc tak naprawdę wybór jest kwestią bardzo indywidualną

    na pytanie Jaką kuchenkę wybrać: gazową czy indukcyjną?
  • Prostokątną blaszka do ciast też się przyda, nie powinno być problemu ;) ew. duża blacha, która jest w piekarniku - wtedy można stworzyć płaską tartę, bez wyklejanych brzegów (oczywiście, jeśli nie zalewamy jej np. jajeczną masą)

    na pytanie Czym zastąpić formę do tarty?
  • Truskawki, które obecnie dostępne są w Polsce najczęściej pochodzą z Hiszpanii, bo w tym momencie jest u nich już sezon na truskawki. Niestety nie znam szczegółów produkcji, wiem jednak, że wprawdzie nie są tak smaczne jak nasze, czerwcowe, ale są całkiem niezłe ;)

    na pytanie Czy warto kupować te duże hiszpańskie truskawki?
  • Ważnym jest, żeby były świeże i dokładnie umyte. Te której są szeroko otwarte w momencie zakupu, prawdopodobnie sa już zepsute. Gotowanie muli to tylko kilka minut i plynu nie musi być wiele - podczas gotowania pod pokrywką otworzy je para wodna. Idealnym sosem dla muli jest białe wino albo pszeniczne piwo. Podajemy je z bagietką albo z makaronami. Kilka przepisów na mule, bardzo prostych i szybkich, znajduje się na moim blogu ;)

    na pytanie Jak przyrządzić mule - dla początkujących?

Na wasze pytania odpowiadają

  • adwokat Iwo Klisz

    Jestem adwokatem i specjalizuję się w prawie gospodarczym, prawie spadkowym, prawie pracy oraz zajmuję się zagadnieniami związanymi z umowami cywilnoprawnymi i kontraktami handlowymi

  • Iza Kulińska

    autorka bloga "SmacznaPyza" a poza gotowaniem i pieczeniem interesuje się grzybami

  • Aleksander Szulc

    Od 2007 roku jestem profesjonalnie związany z nowymi mediami w ogóle, a z mediami społecznościowymi w szczególe. Wiem na ich temat wiele, ale codziennie uczę się czegoś nowego.

  • Maria Anna Brzegowy

    Specjalistka ds. żywienia człowieka, autorka bloga mbrzegowy (Pozytywne żywienie). Od niedawna w najważniejszej życiowej roli - roli Mamy. Kocha gotować, pisać i buszować po sklepach

  • Anna Wydrych

    Autorka bloga PamietnikMamy.pl specjalizująca się w prawie pracy i ochronie kobiet w ciąży. Absolwentka UJ na wydziale Prawa i Administracji.

  • Iwona Chłopek

    Doradca podatkowy.Prowadzę Blog "Zrozumieć biznes podatkowy". Moja wiedza została doceniona przez Dziennik Gazety Prawnej, Radio PIN, Linię Otwocką, Kulturę Pogrzebu oraz Fundację Kobiety Nauki.

  • Marek Grądzki

    Jestem serowarem rodzinnym, produkuję sery z mleka koziego i krowiego, świeże i dojrzewające. prowadzę bloga kulinarnego www.ziemianinwkuchni.blox.pl na face znajdziecie mnie pod sery grądzkie

  • Agnieszka Fulińska

    Z wykształcenia archeolog-historyk sztuki i filolog; z zamiłowania podróżniczka, pasjonatka starożytności, epoki napoleońskiej i opery; z konieczności tłumaczka literatury. Zwiedzam samochodem Europę.

  • Monika Czaplicka

    autorka książki: "Zarządzanie kryzysem w social mediach"

  • Krzysztof Lis

    Z wykształcenia mgr inż. mechanik specjalności energetyka cieplna. Autor bloga DrewnoZamiastBenzyny.pl .