Dlaczego biszkopt opada w piekarniku?

Użytkownik

Czy to może być wina mąki?

  • 1 odpowiedzi

Odpowiedzi

    • Gotuję, bo muszę? Właśnie że nie! Gotuję, bo lubię. To jest coś co sprawia, że życie nabiera barw. Szukam ciągle nowych smaków, pomysłów, inspiracji.

    Powodów jest kilka:

    1. Zbyt wysoka lub zbyt niska temperatura na wstępie, lub w czasie pieczenia.

    Wysoka temperatura szybko zetnie ciasto w miejscach przyległych do metalu formy, przez co powstanie zbita warstwa izolująca dostęp temperatury do wnętrza.

    W centrum ciasta dojdzie do zgrupowanie się płynnej i gotującej się masy. Powstająca para wodna, skutkiem wzrostu ciśnienia, zostanie nadmiernie wypchnięte ku górze, przy czym powstaną rozległe pęknięcia. Biszkopt będzie przypominać kopułę meczetu.

    Natomiast w wypadku zbyt niskiej temperatury, ścianki rozszerzonych banieczek nie zdążą się usztywnić (upiec!) przez co ciasto opadnie pod własnym ciężarem.

    2. Źle i za mocno ubita piana, w czasie mieszania będzie się kruszyć i wtedy za długo będzie trwać jej łączenie się z ciastem. (patrz błąd nr 1)

    Większość nabitych banieczek powietrza zamiast przejść do ciasta, bezpowrotnie ulotni się do atmosfery.

    3. Mieszanie ubitej piany z ciastem za pomocą miksera, co powoduje masowe niszczenie ilości banieczek powietrza. Jeżeli nawet komuś czynność taka raz czy dwa nie zepsuje całości pracy, nie powinien tego powtarzać w przyszłości.

    Składniki ciasta należy mieszać ze sobą odpowiednio dużą łyżką!

    4. Złe proporcje masy suchej w stosunku do ilości jaj (masy mokrej) i ewentualnych substancji płynnych.

    Jeśli masy suchej będzie za dużo, biszkopt nie uzyska puszystości. Jeśli dojdzie do przewagi masy mokrej, testowy patyczek będzie wiecznie mokry, a ze względu na brak rusztowania, ciasto opadnie.

    Czy ta odpowiedź była pomocna? Tak1

  • adwokat Iwo Klisz

    Jestem adwokatem i specjalizuję się w prawie gospodarczym, prawie spadkowym, prawie pracy oraz zajmuję się zagadnieniami związanymi z umowami cywilnoprawnymi i kontraktami handlowymi

  • Iza Kulińska

    autorka bloga "SmacznaPyza" a poza gotowaniem i pieczeniem interesuje się grzybami

  • Maria Anna Brzegowy

    Specjalistka ds. żywienia człowieka, autorka bloga mbrzegowy (Pozytywne żywienie). Od niedawna w najważniejszej życiowej roli - roli Mamy. Kocha gotować, pisać i buszować po sklepach

  • Anna Wydrych

    Autorka bloga PamietnikMamy.pl specjalizująca się w prawie pracy i ochronie kobiet w ciąży. Absolwentka UJ na wydziale Prawa i Administracji.

  • Iwona Chłopek

    Doradca podatkowy.Prowadzę Blog "Zrozumieć biznes podatkowy". Moja wiedza została doceniona przez Dziennik Gazety Prawnej, Radio PIN, Linię Otwocką, Kulturę Pogrzebu oraz Fundację Kobiety Nauki.

  • Marek Grądzki

    Jestem serowarem rodzinnym, produkuję sery z mleka koziego i krowiego, świeże i dojrzewające. prowadzę bloga kulinarnego www.ziemianinwkuchni.blox.pl na face znajdziecie mnie pod sery grądzkie