Do czego można dodać mleko kokosowe?

Użytkownik

  • 2 odpowiedzi

Odpowiedzi

    • autorka bloga "SmacznaPyza" a poza gotowaniem i pieczeniem interesuje się grzybami

    mlekiem kokosowym można zastąpić śmietanę w zupie jarzynowej albo kremie z dyni. Można je wykorzystać do deserów np. panna cotty czy lodów

    Czy ta odpowiedź była pomocna? Tak0

    • Gotowanie traktuję jak podróż. Odkrywam smaki i zapachy miejsc, które chciałabym odwiedzić.

    Mleko kokosowe to jeden z najważniejszy składników potraw kuchni tajskiej. Przede wszystkim jest dodawany do tajskiego curry (jako płynna baza) podawanego z klejącym ryżem.

    Jest też ważnym składnikiem popularnego w Tajlandii dania kurczak satay z sosem z orzeszków ziemnych lub robionego na bazie masła orzechowego. Kurczak satay przypomina szaszłyk - nabija się na drewniany patyczek trzy kawałki kurczaka w kształcie większych rombów. Sekret satay tkwi w marynacie, w której trzymamy kawałki kurczaka przez co najmniej godzinę.

    Składniki sosu satay:
    1 szklanka mleka kokosowego
    1,5 łyżki masła orzechowego
    1 łyżeczka tartego imbiru
    2 posiekane ząbki czosnku
    pół łyżeczki płatków czerwonej papryczki
    patyczki do szaszłyków (namoczone wcześniej w wodzie - moczyć co najmniej 40 min., żeby nie przypalały się podczas pieczenia)

    Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i pokrojone w kwadraty filety z kurczaka (wystarczą 2 dla dwóch osób) moczymy w zalewie co najmniej przez godzinę. Trochę zalewy przelewamy do sosjerki i wsadzamy do lodówki - posłuży za sos. Po marynowaniu nabić kurczaka na namoczone patyki i grillować (lub piec) w temperaturze 180 stopni przez 10-12 min.

    Czy ta odpowiedź była pomocna? Tak1

  • adwokat Iwo Klisz

    Jestem adwokatem i specjalizuję się w prawie gospodarczym, prawie spadkowym, prawie pracy oraz zajmuję się zagadnieniami związanymi z umowami cywilnoprawnymi i kontraktami handlowymi

  • Iza Kulińska

    autorka bloga "SmacznaPyza" a poza gotowaniem i pieczeniem interesuje się grzybami

  • Maria Anna Brzegowy

    Specjalistka ds. żywienia człowieka, autorka bloga mbrzegowy (Pozytywne żywienie). Od niedawna w najważniejszej życiowej roli - roli Mamy. Kocha gotować, pisać i buszować po sklepach

  • Anna Wydrych

    Autorka bloga PamietnikMamy.pl specjalizująca się w prawie pracy i ochronie kobiet w ciąży. Absolwentka UJ na wydziale Prawa i Administracji.

  • Iwona Chłopek

    Doradca podatkowy.Prowadzę Blog "Zrozumieć biznes podatkowy". Moja wiedza została doceniona przez Dziennik Gazety Prawnej, Radio PIN, Linię Otwocką, Kulturę Pogrzebu oraz Fundację Kobiety Nauki.

  • Marek Grądzki

    Jestem serowarem rodzinnym, produkuję sery z mleka koziego i krowiego, świeże i dojrzewające. prowadzę bloga kulinarnego www.ziemianinwkuchni.blox.pl na face znajdziecie mnie pod sery grądzkie